Budapeszt - przerwa na Langosza

LANGOSZE
Składniki na 4 porcje

• 25-30 DAG MĄKI PSZENNEJ

• 10 DAG DROŻDŻY

• 200 ML MLEKA

• 20-30 DAG OSTREGO ŻÓŁTEGO SERA

• 4-5 ZĄBKÓW CZOSNKU

• PÓŁ ŁYŻECZKI SOLI

• PÓŁ ŁYŻECZKI CUKRU

• KETCHUP

• OLEJ DO GŁĘBOKIEGO SMAŻENIA

ETAPY PRZYGOTOWANIA:

Z DROŻDŻY, 8 ŁYŻEK LETNIEGO MLEKA, 3 ŁYŻEK MĄKI I CUKRU PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN. PRZYKRYWAMY GO ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY NA 10-15MINUT.
NASTĘPNIE WLEWAMY GO DO RESZTY MĄKI,MLEKA I SOLI. CIASTO NIE POWINNO BYC LEPKIE-W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKI. ODSTAWIĆ POD PRZYKRYCIEM NA 30 MINUT W CIEPŁE MIEJSCE.
WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEKŁADAMY NA STOLNICE WYSYPANĄ MĄKA I DZIELIMY NA 4 BUŁECZKI. PRZYKRYWAMY NA 15 MINUT.
NASTĘPNIE ROZCIĄGAMY BUŁECZKĘ NA CIENKI PLACEK, TAK ŻEBY NIE POWSTAŁY W NIM ŻADNE DZIURY.
SMAŻYMY W GŁĘBOKIM GORĄCYM OLEJU NA ZŁOTY KOLOR Z OBU STRON (OK.3-5MINUT).
CZOSNEK WYCISKAMY I DODAJEMY DO NIEGO 3 ŁYŻKI MLEKA.MIESZAMY.
NA GOTOWEGO LANGOSZA NAKŁADAMY NAJPIERW CZOSNEK,NASTĘPNIE POSYPUJEMY GO STARTYM ŻÓŁTYM SEREM I POLEWAMY KETCHUPEM.
I GOTOWE! PALCE LIZAĆ:) MOŻNA RÓWNIEŻ PODAWAĆ NA SŁODKO, Z BITA ŚMIETANĄ, MIODEM,CUKREM...


Agnieszka Cynarska - Taran

Komentarze

Anonimowy pisze…
Dam znac jak wyszlo :->
Jak bylem 2 lata temu na Wegrzech po 3 letniej przerwie to rzucilem sie na langosze jak zwierz, a tu prosze mozna zrobic samemu ;-)
Anonimowy pisze…
Prawie sie udalo :-D
Placek musi byc naprawde cieki, a tluszcz chyba nie za goracy, bo mnie wychodzil srodek miekki, a powinien z tego co pamietam byc caly chrupiacy :-) Ale przepis super :-)
Ja muszę sprobować w tym tygodniu. Narazie walczymy z bigosem :D

Popularne posty